هیس، کسی تاریخ نخواند
هیسطوری همان تاریخ 400 سالهای است که غرب با غارتگری، ظلم، کشت و کشتار و رسیدن به ثروت، سعی کرد به سلطهگری در جهان بپردازد و امروز با آگاهی از آنچه که بر سر ملتها آورده، تاریخ را سرکوب میکند و میگوید هیس! کسی تاریخ را نخواند.
پویش هیسطــوری عنــوان یــک مســابقه ملی کتابخوانــی برای دهه هشتادیهاست تا با مطالعه مجموعه ۱۵ جلدی کتاب های مهدی میرکیایی با عنوان «سرگذشت اســتعمار» با آنچه که در تاریخ استعمار روی داده است، آشنا شوند.
این کتابها روایتی کامل و خواندنی درباره تاریخچه استعمار در کل جهان اســت؛ اینکه قدرتهای بزرگ جهان چه پیشینه.ای دارند و دست به غارت چه سرزمینهایی زدهاند.
پویش هیس طوری با شعار «هیسطوریتو پاک کن!» توصیفگر و روایت روانی از تاریخ ۴۰۰ ساله استعمار تا حدود ۸۰ سال اخیر است؛ در این کتابها به ماجراهایی که پدیده شوم استعمارگری در تمام مقاطع جهان رقم زده، اشاره شده است و نوجوانان ۱۱ تا ۱۸ ساله با عضویت در این پویش ضمن مطالعه کتاب و اطلاع از گوشههای تاریک تاریخ میتوانند برنده جایزههای میلیونی این ماجراجویی هیجانانگیز باشند.
برای اطلاع از جزئیات این پویش کتابخوانی نوجوانانه با مهدی شریفی دبیر این پویش و مدیر خانواده عقیق مجری طرح پویش هیس طوری به گفتوگو نشستیم.
** روایت نام هیسطوری
* سوال اول را از نام پویش آغاز کنیم، چرا هیسطوری؟
واژه هیسطوری ایهام دارد؛ از یک طرف این واژه در زبان انگلیسی به معنای تاریخ است و از سوی دیگر اشاره به سرگذشت استعمار و فاجعههای دردناکش دارد که یکی از گوشههای تاریک چند قرن اخیر جهان بهحساب میآید. بخشی از تاریخ که استعمارگران تمایلی به افشای واقعیت ندارند و ترجیح میدهند همیشه در سکوت باقی بماند. رفتار آنها در مواجهه با موضوع استعمار، شبیه به این است که به دیگران میگویند «هیس!» و در واقع اشاره به سکوتی دارد که غرب و قدرت های استعمارگر همیشه نسبت به گذشته خود داشتهاند.
هیسطوری همان تاریخ 400 سالهای است که غرب با غارتگری، ظلم، کشت و کشتار و رسیدن به ثروت، سعی کرد به سلطهگری در جهان بپردازد و امروز با آگاهی از آنچه که بر سر ملتها آورده، تاریخ را سرکوب میکند و میگوید هیس! کسی تاریخ را نخواند و صدایش را در نیاورید.
* چرا شرکت کنندگان باید هیسطوری خودشان را برای شرکت در این پویش پاک کنند؟
شعار «هیسطوری رو پاک کن» به این معناست که نوجوان فارغ از هر گونه جهت گیری ذهنش از آنجا در مورد غرب و پیشرفتهایش و حتی عقبماندگی سایر کشورها شنیده است، خالی کند و بدون هیچ پیش زمینه ذهنی به روایت تاریخ گوش بدهد تا بداند که کشورهای پیشرفته امروزی چه تاریخی را پشت سر گذاشتهاند تا امروز اینگونه بر دنیا مسلط شده اند و آن وقت نوجوان بعد از این شنیدن این روایتها میتواند قضاوت صحیحتری از این کشورها داشته باشد.
** میزان مطالعه کتابهای تاریخی افزایش مییابد
* چه شد که ایده شکلگیری پویش «هیس طوری» شکل گرفت؟
مبنای اولیه شکلگیری این پویش کتابخوانی در راستای تغدیه فکری، فرهنگی و اجتماعی نوجوانان در مقابله با فرهنگ غرب و چهره پنهان استعمار بود.
* هدف ایجاد این پویش چیست و قرار است چه اتفاقی رخ دهد؟
این پویش به دنبال استفاده از زبان هنر و کتاب برای آگاهی بخشی و تغذیه فرهنگی قشر نوجوان از تاریخ استعمار و کتاب های ترجمه شده است، اکنون فضای مجازی و تبلیغات رسانههای غرب منجر به گرایش نسل دهه 80 به فرهنگ غرب شده است که این نوع پویشها به شناساندن چهره جهان کمک میکند.
پویش «هیسطوری» تنها کتابخوانی نیست بلکه کنشگری است تا نوجوانان دهه هشتادی از 12 تا 18 ساله بتوانند در این رویداد ملی شرکت کنند و در کنار مطالعه کتاب، به کنشگری و تولید آثار هنری بپردازند این پویش در افزایش میزان مطالعه کتابهای تاریخی که با نگاه بیطرفانه و بدون جبههگیری به شکلگیری بردهداری نوین میپردازد، کمک میکند و زوایای تاریک و پنهان غرب را روشن میکند.
شناساندن ماهیت غرب به نوجوان باعث می شود تا مخاطب امروزی به دستاوردهای تمدن اسلامی و رشد و موفقیت کشورمان در عرصههای مختلف با استقلال از سلطه غرب پی ببرد.
** دهه هشتادیها در هیسطوری
* این پویش برای چه رده سنی پیشبینی شده است؟
پویش «هیسطوری» تنها کتابخوانی نیست بلکه کنشگری است تا نوجوانان دهه هشتادی از 12 تا 18 ساله بتوانند در این رویداد ملی شرکت کنند و در کنار مطالعه کتاب، به کنشگری و تولید آثار هنری بپردازند.
* منابعی هم برای مطالعه دانشآموزان پیشبینی شده است؟
این پویش حول محور مجموعه 15 جلدی «سرگذشت استعمار» نوشته مهدی میرکیایی است که به بحث تاریخ استعمار و اینکه کشورهای استعمارگر طی 400 سال گذشته چه اتفاقی را در جهان رقم زدهاند، میپردازد.
مجموعه 15 جلدی سرگذشت استعمار شامل کتابهایی با عنوانهای سفر به آن سوی دریاها، گرگها با چشم باز میخوابند، شکار انسان، صلیب خونین، راهپیمایی اشکها، فاختهها لانه ندارند، سفر الماس، به دنبال کادی، افطار در کلیسا، گنجهای کلات، جوانههای آتش، بازی بزرگ، ماجرا هنوز تمام نشده، فارغ التحصیل زندان و ملکه تهیدست، است.
* نوجوانان برای شرکت در این پویش و تهیه کتابها به کجا مراجعه کنند؟
نوجوانان برای شرکت در این پویش میتوانند به سامانه Hisstori.ir مراجعه کنند و کتابها را به صورت پیدیاف در فضای مجازی تهیه کنند و پس از مطالعه کتاب در آزمون شرکت و اقدام به کنشگری در چهار قالب، ساخت پادکست یا عکسنوشت، نقاشی کمیک و تصویرسازی و یا ارائه نظر کارشناسی کنند.
در هیس طوری همه چیز از رنگ و لعاب و طراحی و ادبیات مناسب با فضای سنی نوجوانی است و پیش از آغاز پویش، طراحیها به صورت پایلوت بارها آزمون پذیری شده و نهایی شده است همچنین شرکتکنندگان در این پویش با شکلگیری فضای گفتوگو از نظرات، تولیدات و کنشهای یکدیگر اطلاع مییابند و در نتیجه هر مخاطب و کاربر امتیازی دریافت میکند که مبنای جدول رتبه بندی برای دریافت جوایز قرار میگیرد.
قیمت نسخه فیزیکی 15 جلدی این کتاب چیزی حدود 600 تا 700 هزار تومان است که با همکاری انتشارات سوره مهر و نشر مهرک، نسخه الکترونیک آن با قیمت 79 هزار تومان به مخاطبان ارائه شده که چیزی حدود 90 درصد ارزانتر از قیمت نسخه فیزیکی و کاغذی آن است.
* چرا کتابها به صورت رایگان در اختیار مخاطب قرار داده نشده است؟
نکته اول اینکه حمایت از نویسنده و ناشر صورت بگیرد و نکته دوم این است که اساسا رایگان کتاب خواندن را استراتژی درستی نمیدانیم. از این رو کتابها به قیمتی خیلی ارزان در اختیار نوجوانان قرار گرفته است.
نوجوان بعد از اینکه کتاب را خرید و پس از مطالعه آزمون، کتاب را در همان بستر میتواند تا سه مرتبه انجام بدهد؛ آزمون هم کاملا در یک فضای نوجوانانه طراحی شده است.
** پیشبینی 4 قالب در پویش
* برای جذب نوجوانها چه اقداماتی در نظر داشتهاید؟
در هیس طوری همه چیز از رنگ و لعاب و طراحی و ادبیات مناسب با فضای سنی نوجوانی است و پیش از آغاز پویش، طراحیها به صورت پایلوت بارها آزمون پذیری شده و نهایی شده است.
دانشآموز در این پویش بعد از شرکت در آزمونهایی که با لحن نوجوانانه طراحی شده است انتخاب می کند که یکی از چهار قالب هنری را به عنوان قالب کنش گری انجام بدهد، یا پادکست بسازد، یا عکسنوشت بگذارد، یا نقاشی کمیک و تصویر سازی کند، یا یک پوستر طراحی کند ، یا نظر کارشناسی بدهد. برای هر کتاب میتواند یکی از این چهار کنش را انجام بدهد و برای همه کتابها میتواند نظر کارشناسی بدهد. امکان لایک و دیسلایک نظرات دیگران هم مثل همه شبکههای اجتماعی وجود دارد.
* فضای رقابتی و جوایزی که برای نوجوانان در نظر گرفته شده است به چه شکل است؟
در این سامانه فضای تبادل نظر و شرکت در آزمون ها طراحی شده است تا در فضایی آرام و رقابتی نوجوانان بتوانند در کنار مطالعه کتابها، کنشگری کنند.
پویش هیس طوری از هشتم آذرماه شروع شده و تا پایان فروردین ماه ۱۴۰۲ ادامه خواهد داشت. در صورت استقبال مخاطلبان، فصل دوم این پویش برای تابستان و بعد از امتحانات خرداد برگزار میشود همچنین بازیوارهای در سایت هیسطوری طراحی شده که این امکان را به مخاطبان میدهد که امتیاز حاصل از شرکت در این پویش را به تخفیف استخرها و سینما و خرید دیگر کتابها تبدیل کنند.این طرح با این نگاه در باشگاه هیسطوری لحاظ شده که حتی اگر مخاطب کتابی را خرید اما در قرعهکشی برنده نشد، با انباشت سکههایش از تخفیفها بهرهمند شود و هزینه پرداخت شدهاش به نوعی جبران شود.
** جوایز میلیونی هیسطوری
* جوایز پویش چیست؟
۵۰ نفر اول این پویش، بدون قرعه کشی از جوایز ۵ تا ۴۰ میلیون تومانی بهرهمند میشوند و ۱۵۰۰ جایزه شامل لپ تاپ، دوربین و…. با قرعه کشی و بر اساس رتبهبندی، به شرکتکنندگان در پویش اهدا خواهد شد.
* چه نهادهایی در این پویش سهیم هستند؟
برای اجرای این پویش با آموزش و پرورش وارد گفتوگو شدیم؛ با همکاریهای انجام شده میتوان گفت که پرچمدار این پویش آموزش و پرورش است. همچنین نهادهای فرهنگی از جمله حوزه هنری، اتحادیه انجمنهای اسلامی، بسیج دانشآموزی، سازمان تبلیغات، شهرداری تهران، نهاد کتابخانههای عمومی، سازمان دانشآموزی و تشکلهای فعال و خانه عقیق در این پویش سهم بسزایی دارند.
* مهلت شرکت در پویش کتابخوانی تا چه زمانی است؟
پویش هیس طوری از هشتم آذرماه شروع شده و تا پایان فروردین ماه ۱۴۰۲ ادامه خواهد داشت. در صورت استقبال مخاطلبان، فصل دوم این پویش برای تابستان و بعد از امتحانات خرداد برگزار میشود.
* چه تعداد نوجوان به پویش هیسطوری پیوستهاند؟
ظرف مدت یک ماه بیش از ۴۰ هزار دانش آموز در سایت پویش ثبتنام کردند،
70 هزار عضو در شبکههای اجتماعی و 35 هزار ثبت نام در سایت پویش داشتهایم و نزدیک به 8 هزار جلد کتاب به فروش رسیده است بیش از 1060180 صفحه از 15 جلد کتاب در 1590270 دقیقه مطالعه شده که عدد قابل توجهی است.
* این پویش چقدر در شناسایی تمدن اسلامی، شکلگیری تفکرات و نگاه نوجوانان به هویت غرب تأثیر گذار خواهد بود؟
برای آشنایی نوجوانان با اسلام، تمدن اسلامی و جبهه ضد امپرالیسم و استعمار، نیاز به تغذیه فکری و معرفی کتابهای مختلف و تبلیغات فرهنگی در فضای مجازی داریم.
باید از دستاوردها و فواید انقلاب صحبت کنیم، قبل از اینکه غرب، فرهنگ خود را به نسل جوان تحمیل کند، تا وقتی که ذهن مخاطب از دستاوردها و جنبههای تبلیغی که از رسانههای غربی برآمده است، پر شود، دیگر نمیتوانیم برایش موجودیت تمدن اسلامی را اثبات کنیم.
این پویش بدون هیچ گارد و ارزشگذاری تاریخ همین غرب را به صورت قصه و با زبان نسل نوجوان، برای مخاطب تعریف میکند که علت ثروتمند شدن بعضی از کشورها به چه دلیل بوده است و یا اینکه سفرهای استعمارگران به کشورهای دیگر با چه نقشه براندازی و برده کشی همراه بود.
این مجموعه 15 جلدی کتاب سرگذشت استعمار به زبانی ساده و روان پرده از چهره استعمارگران برداشته است همچنین رهبر معظم انقلاب در جمع نخبگان و استعدادهای برتر تحصیلی در 27 مهرماه عنوان کردند که «من اخیراً یک کتابی دیدم که یکی از همین نویسندگان خودمان (مهدی میرکیایی) نوشته، به نام سرگذشت استعمار؛ پانزده شانزده جلد کتاب ۱۵۰ صفحهای، ۱۲۰ صفحهای است؛ تشریح میکند که استعمار چگونه در قارّه آمریکا و در قارّه آسیا توانست ثروتهای اینها را از بین ببرد و خودش را ثروتمند کند. کشور انگلیس ثروتمند نبود، فرانسه ثروتمند نبود، کشورهای اروپایی ثروتمند نبودند؛ اینها ثروت کشورهای دیگر را گرفتند.»
به طور قطع این آشنایی و کنشگری برای دهه هشتادیها در دنیای امروز ضروری است و به ارتقای سطح فرهنگ آنها کمک خواهد کرد.